Söndag 11 september

Äntligen kommer det lite nytt från havet! Vi har ju inte uppdaterat på mycket länge nu så vi kör en liten kort resumé av vår sommar. Franska rivieran i alla ära men det är inget att rekommendera för långseglare, svårt att hitta vikar att lägga ankare i, det är mest dyra flotta marinor som tar minst 100 €/natt. Sånt har inte långseglare råd med. Kusten är rätt trist, det finns inte mycket att se förutom vräkiga lyxbåtar och villor. Trots detta seglade vi runt där i 3 veckor innan vi vände tillbaka mot Korsika. Då hade vi hunnit med ett besök i Monte Carlo tillsammans med Anders döttrar Ida och Sara där vi flörtade in oss hos portmaster och fick ligga gratis! Gratis är gott och bra i synnerhet som man har spelat bort pengarna på kasinot....

Efter det blev det nattsegling ner till Korsika, på morgonsidan eskalerade vinden kraftigt med hög sjö som blötte ner oss rejält. Ida och Sara hade aldrig seglat i något liknande men tyckte ändå att det var en upplevelse. Långt ut från Korsikas kust, när vi hade kommit lite i lä, dunsade det plötsligt till under båten och helt osannolikt så har vi krockat med en stor sköldpadda mitt ute på öppet vatten. Den stackaren låg där på rygg och sprattlade och såg chockad ut men efter en liten stund fick den ordning på sina attiraljer och dök just som vi hade fått fram kameran.

Korsika var en helt annan upplevelse än Franska rivieran, med grön natur och vackra trekkingleder efter kusten. Här var det dags för Ida och Sara att mönstra av, tyvärr fortsatte det blåsa hårt så vi kunde inte lämna båten och se så mycket av ön som vi hade önskat. En vecka senare mönstrade Sussies kusin Lotta med familj på i Vecchio. Det blev ytterligare en blåsig vecka då vi seglade över till Sardinien och i Olbia mönstrade denna besättning av. Redan samma dag fick vi ny besättning, då kom Anders dotter Emma med två kompisar. Vi välkomnade dem med en trevlig middag tillsammans med nya vänner, Markus och Sybille från Schweiz som vi var båtgrannar med för tillfället. Vi hade sedan en fin vecka seglandes på östra kusten av Sardinien innan de mönstrade av i Palau och flög hem igen.

En vecka senare när den hårda vinden äntligen bedarrat kunde vi segla över till Menorca, en seglats på drygt ett dygn. Där stannade vi i ca en vecka och större delen av tiden låg vi utanför Mahon där vi lärde känna två par trevliga långseglande ”kiwis”, (Nya Zeeländare).

Vi seglade vidare till Mallorca där vi kastade ankar i Port de Soller, en söt liten stad med ett underbart gammalt tåg in till själva staden Soller, där man kunde fortsätta tågresan ända till Palma. Vi har sällan upplevt en så stillsam och fin resa där vi skumpade fram genom ön i sakta mak, en resa för själens inre lugn. Palma var ett gytter av turister och kommers men ändå rätt trevligt med alla sina gamla hus och gränder. I Port de Soller träffade vi våra ”kiwi”vänner igen och lärde även känna ett tyskt ungt par som just börjat sin långsegling i en otroligt välutrustad Ovni 34, mer välplanerad och förberedd kan man nog inte bli. (Typiskt tyskt;-). De hade t o m trådlöst nätverk ombord! Under sin seglats, som de planerar för 3 år framåt, kommer de att arbeta med att informera om recycling av plast i de länder där man inte gör så idag, mycket ambitiöst och bra initiativ.

Den sista augusti lämnade vi Mallorca och satte kurs mot Barcelona dit vi anlände ett dygn senare och här blev vi kvar i 5 dagar, vilken stad! Sista dagen köpte vi oss det bästa vi har köpt hittills, nämligen två hoppfällbara cyklar! Helt otroligt härligt att kunna cykla runt och på en halv dag hann vi cykla runt väldigt mycket i Barcelona, en mycket cykelvänlig stad trots att den är så stor. Så hädanefter blir det cykelmotion så fort vi kommer i land!

Den 5 september lämnade vi storstaden och började segla söderut efter kusten. Vi gjorde ett stopp i Tarragona där vi cyklade runt och hann se det mesta av stadens begivenheter, en väldigt fin gammal stad.

För närvarande ligger vi ungefär mitt emellan Barcelona och Valencia med feber, halsont och hosta och inväntar nordliga vindar som ska föra oss ner till Valencia och sedan vidare mot Gibraltar.  


Middag ombord på Ida Amoress med våra nya glada kiwi-vänner. 


Vi ägnade nästan en hel dag till att besöka ett gammalt fort vid Mahon, överaskande intressant. Sussie har äntrat den största kanonen istället för Anders.... 


Anders på Golgata, också i det gamla fortet. 

 
Det fina lilla tåget som tog oss in till Soller och vidare till Palma. 


Vattenpåfyllning under vår cykeltur med våra superba cyklar i gamla stadsdelen av Tarragona. 

   
Vacker fasadmålning i gamla Tarragona.


Här ser man den äldsta delen av staden under den nya, den äldsta är från långt innan kristus, här kan man snacka om historia!


RSS 2.0