Lördag 3 dec


Invigningschampange i solnedgången på "Taj Mahal" med familjen Pilkington som sålde lägenheten. Utsikten är obeskrivligt vacker - hela hamnen, hela havet och ända till Sierra Nevada!


Vårt "Taj Mahal", lägenheten högst upp på hörnan, fotot är taget i gryningen när vi lämnar Almerimar efter ca 5 veckors stillaliggande och äntligen sätter segel mot Gibraltar.


Gibraltarklippan närmar sig! Efter drygt 30 timmars segling är vi vid målet och snart har vi Medelhavet bakom oss.


Vi tog en cykeltur upp på klippans topp, det blåste så mycket att linbanan stod stilla den här dagen, men vi gav inte upp trots grymma uppförsbackar. Väl uppe fick vi lön för mödan för utsikten var fantastisk - för att inte tala om alla apor!


De ägnade mesta tiden åt att loppa varandra eller äta.... men söta var de!


Just som solen gick ner angjorde vi Tangers hamn, eller kastade ankar bakom en pir eftersom hamnen inte erbjöd någon plats för gästande båtar. Ombord hade vi tjeckiske Petr med oss tillsammans med sin cykel, hans mål var att kunna cykla jorden runt utan att använda motordrivna färdmedel. Varje timme han använde något motordrivet färdmedel bestraffade han sig själv med att cykla tre gånger den sträckan som kompensation - vi är alla olika. Han mönstrade på i Gibraltar för att segla med oss över sundet men han blev kvar ombord i nästan en vecka!Storhandling i Tanger tillsammans med Petr och vår självpåtagne guide Omar, som visade oss Medinan. Clementinerna i Marocco var precis så goda som man drömmer om att det ska vara.


Ett besök hos den lokale bagaren.Petr har just tagit chansen och hoppat iland efter en minst sagt vådlig jolletur med oss alla och tre cyklar ombord!Mästerkocken från Tjeckien bjuder på en hemlagad traditionell tjeckisk potatis- och svampsoppa - mycket god!Kanske inte så konstigt att vi inte fick plats i hamnen....Småpojkarnas största nöje och bus var att "lifta" bak på passerande bilar utan förarens vetskap, en gammal farbror gick runt och hötte sin käpp och försökte hindra dem utan större framgång. Lite vardagsunderhållning till vårt kaffe på torget i Tanger.


Äntligen! En finfin Dorado på kroken när vi seglar mellan Tanger och Mohammedia, med mörkt rött kött som var underbart gott. Stekt ena dagen och i en härlig fisksoppa nästa dag, som vi kunde bjuda våra nya vänner ombord på "Viking segondo" på när de angjorde Mohammedia i mörkret. 
 

Här tillverkas nya läderöverdrag för våra rattar, lägg märke till den exemplariska ordningen hos "lädermakaren".

  

Besök på Stora torget i Marrakech,bland ormtjusare och andra nasare.


Trot om ni vill, men vi är faktiskt i Africa, på Atlasbergens topp, glöm snacket om växthuseffekt (global uppvärmning)


Sista macken innan Saharha,(försök zomma in skylten) vi var faktiskt väldigt nära soppatorsk


Efter en frostig övernattning i beduinläger


Marocansk köttaffär


Sussie hindrade mig i sista stund


Äntligen ett svalkande dopp på en överfull playa


Ojjda, jag var visst inte ensam.


Cyckeltrekking, Sussie just loves that, look at her face....... 


Bilden talar för sig själv...


Tåkoncentration under tjärsnöreknyppling på buteljRSS 2.0