Fredag 29 oktober

"Resan till någonstans" har just tagit en ny vändning, vi lämnar segelbåten för ett tag på ett varv i Italien, och istället ställer vi kosan till Nya Zeeland. Vi har bokat biljetter från Rom nästa fredag. Eftersom det är för höstigt och kyligt här nu så åker vi till våren istället :-). Vi tänker hyra bil eller husbil och resa runt och uppleva öarna under några månader, och hälsa på Sussies kompis Ebba som bor där sedan några år tillbaka. Trecka i regnskogarna, djuphavsfiske samt säkert lite dykning står på önskelistan. Om någon har erfarenheter av NZ så tar vi tacksamt emot bra tips. Seglingen fortsätter till våren när solen börjar värma igen, än har vi inte gett upp!

Söndag 17 oktober

Det visade sig vara nära till Rom med tåget även från Gaeta, så så fick det bli. Vi har gjort en 4-dagars resa till Rom och bott på ett litet sunkigt hotell som en svart man vi träffade på Mc Donalds visade oss till. Billigt, men med en viss charm, bl a ett tjutande vattenrör i badrummet.... Vi upptäckte att det bästa sättet att uppleva Rom var till fots så våra stackars fötter har fått välbehövlig motion 10 timmar om dagen. Vi har haft underbara dagar och sett det man bör se och lite till eftersom vi gärna går i lite udda kvarter och ramlar på olika saker. Vi träffade bl a en man som påstod sig vara manager för Armani och han ville skänka oss fina skinnjackor för han tyckte att vi var så trevliga, han sa att han var gift med en svensk kvinna. Oturligt nog hade han inga bensinpengar (sånt händer ju en manager för Armani rätt ofta ;-) så han ville ha ett litet bidrag på 50-60 euro. Då började vi ana ugglor i mossen och när vi stoppade ner handen och kände på "skinnjackorna" kändes de rätt plastiga... då var han inte lika trevlig längre. Snopet för honom! Förutom detta var Rom en stad som bara bjöd på trevliga upplevelser och som gav mersmak.
Nu är vi tillbaka på båten och hösten har verkligen kommit även till Italien så det känns inte så lockande att segla vidare. Vi funderar nu på att lämna båten här i marinan över vintermånaderna och istället packa ryggsäckarna och flyga mot värmen någonannanstans. Oavsett vart det bär av så blir det en liten avstickare till Sverige i december när Sussie väntar barnbarn.

Vacker frukostlatté på vår favoritbar i Rom!Mycket njutbar vin- och procciuttopicnic utanför Colosseum!Turistbilden! Colosseum var verkligen värt ett besök, senare i oktober kommer de att öppna upp även ner i katakomberna under Colosseum. Säkert sevärt!


Måndag 11 oktober

Sedan igårkväll ligger vi i en marina i Gaeta, 70 distans söder om Rom, och rider ut en smärre storm med regn. Vårt första riktigt dåliga väder hittills, det känns att hösten är här nu. Imorgon fortsätter vi förhoppningsvis mot Rom. Där tänker vi lägga båten i en säker marina i kanalen in mot Rom och bese staden några dagar. Något litet sunkigt, billigt hotell ska vi väl kunna hitta för att få budgetet att gå ihop ;-)
Vi har seglat från Crotone till Messina, ca 30 timmar med nattsegling. Rutinen har nu blivit att Anders tar första passet medan Sussie snusar och avlöser framåt 4-tiden. Fantastiskt tycker Sussie att få stå i sittbrunnen och uppleva soluppgången och se den nya dagen komma medan Anders mest uppskattar kudden vid den tiden. I Messina låg vi först i "skrothamnen", där vi känner oss mest hemma, men där fick vi inte stanna över natten. Det var tur att vi frågade för under natten kom en stor färja in där som hade mosat oss om vi legat kvar. Nu fick vi gå över till marinan istället. Det lät billigt först för Anders hörde killen säga 18 euro men när vi skulle betala kostade det 80 euro - språkförbistring, de är inte så bra på engelska här i Italien. Detta visade sig sedan ändå vara rätt billigt för en natt. Vi försökte stanna på Capri några timmar en natt lite senare men där skulle de ha 190 euro för en bryggplats. Men då svarade vi "no deal" och styrde ut i mörkret igen till deras stora besvikelse. Efter ytterligare några timmars nattsegling i 35 knops vind (17 m/s) hittade vi en vildvik kl 02 där vi kunde lägga ankar. Skönt att få sova även om det gungade och gnisslade i båten en del. Igår hade vi en dagssegling upp hit till Gaeta och hann precis in i marinan när mörkret föll och vinden började ta i - det var på håret att vi hann in. Här har vi sovit gott i natt.

Här kommer lite bilder från veckan som har gått. Vi har kämpat och försökt ladda ner konvertingsprogram för att kunna lägga in en filmsnutt men har inte lyckats. Kan någon tala om hur vi gör??? då blir vi jätteglada och ni får se lite roligare saker än bara stillbilder.

Här är den flytande bron i Lefkas som öppnas genom att vridas 90 grader.Sussie styr in i Messina i det otroligt strömma vattnet som gjorde att vi stundtals stod helt stilla när vi borde ha gjort 5 knop (medan kapten sover...)Så här strömt var det!Så här sköter vi toalettbesöken ombord.Att segla tar på krafterna för en trött kapten!
Torsdag 7 oktober

I mandagskvall vid 9-snaret kom vi in i hamnen i Crotone efter att ha korsat Ioniska havet pa 30 timmar! Vi var mycket nojda med att allt gick sa bra var forsta nattsegling. Dagen efter aterhamtade vi oss och invantade battre vind for att fortsatta soderut och igar pa formiddagen gick vi mot Messina dit vi kom idag kl 13.30. Inatt var det mycket aska pa langt avstand da kanner man sig valdigt liten nar man ar ensam pa havet, tur att den var langt bort. Vi har kunnat segla storre delen av tiden och har bytit av varandra vid 4 pa morgonen. Sussie har sovit forsta passet och Anders pa morgonen till framat 10-snaret - han ar ju "lite" morgontrott. Under gardagen hade vi ett tag sallskap av delfiner eller kanske tumlare, de var rosa pa magen, mycket sota nar de hoppade runt baten. Vi borjar kanna oss vana vid att sitta ensamma i sittbrunnen i nattmorkret - tiden gar fort nar man har roligt.  Alarmet pa telefonen far ringa varje halvtimme om vi somnar, ingen bat i sikte kan hinna fram pa den tiden (far vi hoppas!) Nu ligger vi i slumhamnen bland alla skrotbatarna for har ar det ju gratis att ligga... har kanner vi oss mer hemma an pa fina marinan. Tyvarr kan vi inte bifoga nagon bild for datorn vi anvander kan inte ta minneskortet fran kameran annars hade vi tankt ladda pa lite bilder idag, men var lugn det kommer sa fort vi far chansen. Vi har gatt staden runt for att hitta ett stalle med internet, allt for er skull! Ha det gott, imorgon fortsatter vi norrut efter Italiens vastra sida. Enligt de vadersajter vi har tittat pa verkar alla vara overens om ostliga och sydlliga vindar som passar oss bra, nu far vi hoppas att det stammer ocksa!

Söndag 3 oktober

Idag lämnar vi Lefkas och styr mot Italien. Vi siktar på sydspetsen på stöveln, på själva tån alltså, och det innebär några dagars segling på öppet vatten. Det är något nytt för oss som hittills bara har dagseglat så vi hoppas att det kommer att kännas bra. Vi får gå i skift och turas om att segla och sova. Fiskeutrustning är inköpt så nu hoppas vi på färsk fisk varje dag, svärdfisk skulle smaka bra! Igårkväll var vi bjudna på stor privat fest hos en konstnär, Christos någonting, i en grannby. En årlig fest med granatäpplen som tema, hemgjort granatäppelvin bjöds i stora mängder, speciell smak men det gick ner. Anders styrde upp souvlaki-grillningen på bakgården, annars hade vi aldrig fått några spett. Levande musik med en hel orkester, traditionell grekisk musik och mycket ringdans. Vi var de enda utsocknes av säkert 200 gäster, en mycket minnesvärd kväll. Vi är glada att ha överlevt bilresan fram och tillbaka med Thaki som chaufför, onykter och med svaga ögon och hela tiden pratande på tyska med Anders, detta gjorde resan både vinglig och ryckig, en upplevelse i sig.  

Här är en bild på glad båt i Korintkanalen, vi har ett svagt nätverk där vi sitter så det tar enorm tid att ladda ner en bild men nästa gång blir det säkert bättre :-) Nu håller vi tummarna för en bra överfart till Italien!


RSS 2.0